Hoe bescherm je je huid beter tegen de zon?

Een in mijn ogen spraakmakend interview in de NRC van zaterdag 26 mei 2018 met hoogleraar dermatologie aan het UMC: Carla Bruynzeel.  Naast haar bijzondere ontdekking van de oorzaak van eczeem meer dan 30 jaar geleden, heeft ze een interessant verhaal over bescherming van de huid tegen de zon.

Wat de reporter Jannetje Koelewijn opviel is dat ze nogal bruin was voor een dermatoloog. Hierover vertelt ze dat ze zich nooit insmeert tegen de zon, alleen in het vroege voorjaar, omdat ze snel pigmenteert. Daarnaast krijgt de huid een dikkere hoornlaag door gewenning aan de zon. Die hoornlaag beschermt je tegen verbranding. Je huid wordt wel ouder door veel zonlicht, maar dat neemt zij voor lief.

20180506_184718

Bang voor huidkanker is ze niet omdat beschadigde cellen voor 99,9% weer opgeruimd worden door het lichaam.  Mensen met een lichte huid hebben meer kans op slechte gevolgen van beschadigde cellen doordat het UV licht de cel makkelijker bereikt en daar dna-schade kan aanrichten.

De huid is lichter omdat hoe noorderlijker op de aarde mensen wonen (of hoe zuidelijker), hoe minder en minder sterke zon ze krijgen en dus moet het beetje zon juist vitamine D aanmaken.

Maar een lichte huid verbrand ook sneller, zeker als je opeens en alleen in de zomervakantie vol in de zon gaat en dat ook nog eens in zuid-europa doet.

Mocht de beschadigde cellen na je 60- of 70ste wel kanker veroorzaken dan zijn dat meestal basaalcelcarcinomen die bijna nooit uitzaaien. Slechter zijn de plaveiselcelcarcinomen omdat die uit kunnen zaaien naar de lymfen. Alleen is dit bijna altijd te genezen volgens Carla Bruynzeel.

Kwaadaardige melanomen zijn natuurlijk wel  gevaarlijk, alleen is de relatie met zonlicht niet aanwezig. Melanomen kunnen gewoon ook op je bil zitten, of op andere plekken die meestal weinig zonlicht krijgen te zien.

Vooral de positieve kanten van zonlicht zijn belangrijker dan je juist af te schermen van zonlicht.  Zonlicht zorgt voor de aanmaak van endorfine op de huid wat een blij gevoel geeft. Dit helpt depressies tegen te gaan en door de aanmaak van vitamine D is het ook goed voor je botten. Vitamine D is mijn inziens het meest natuurlijke wondermedicijn. Zo vaak blijkt maar weer dat als mensen meer vitamine D ontvangen, ze vitaler worden. Vitamine D kan beter Vitaalmine D heten !

Goed vind ik ook dat Carla de eerste is die aangeeft dat al dat smeren met zonnebrandcrèmes misschien helemaal niet goed voor je is. Je smeert de huid dicht en niemand weet wat voor effect dit op je heeft op de lange termijn. Het enige waar ze zich mee insmeert is Nivea of Vaseline omdat vet ervoor zorgt dat de huid niet zo snel uitdroogt. Ik denk dan dat er betere en biologischere vetten zijn om op je huid te smeren dan Nivea (wat toch uit een chemische fabriek komt) en Vaseline, wat van aardolie gemaakt wordt.

Maar mooi dat mijn eerdere blogs en opmerkingen hierover ook vanuit de wetenschap bevestigd worden. Zo worden we allemaal Zon Wijzer…

20180517_141728

Als liefhebben van de zon, wil ik graag nog een keer een onderzoek doen naar mensen die  vanuit het naturistisch gedachtengoed vaak in de zon zijn en die zich dan ook niet insmeren. Ik ben benieuwd hoeveel van deze mensen een vorm van huidkanker ontwikkeld hebben. Ergens zegt mijn gevoel dat huidkankers vooral voorkomen bij mensen die zich juist als een gek insmeren met synthetische en chemische middelen omdat de industrie en in hun kielzog allerlei instanties roepen dat je je moet insmeren. En mensen die zich laten leiden door vadertje industrie, zijn meestal verder van de natuur en daarmee slechter af dan degene die openstaan voor andere, niet op geld gebaseerde meningen, die zelf blijven denken en die het natuurlijke omarmen.

Belangrijkste is en blijft, vooral ook voor kinderen, ervoor te zorgen nooit te verbranden!

20180504_082627

Ga vroeg in het voorjaar al de zon in en niet alleen die 2 weken in de zomer. Zon vooral voor 12 en na 15uur. Dan is de zonkracht minder sterk. Schaduw is ook niet verkeerd en als je overdag in de volle zon bent, is het beter wat kleding aan te doen om ervoor te zorgen dat je dus niet verbrandt.

Net als asperges…. die heerlijke witte groente die hier in mijn buurt volop geteeld wordt, maar die natuurlijk ook wit is omdat ze geen daglicht ziet. Als de asperge even zijn kop boven het maaiveld uitsteekt, verkleuren de koppen snel (maar de smaak blijft prima). Onbekend is of als asperges vaker boven de grond komen, ze ook nog eetbaar blijven. Wat dat betreft is het bij de mens juist omgekeerd. Zonder zonlicht word je ziek. 

20180525_121348

 

Wat kun je dan doen om zonder chemische crèmes op je huid, je huid beter te beschermen tegen de zon?

Volgens Ir. ing.  Mohammed Boulahrir (moleculair bioloog, orthomoleculair therapeut  en Health coach & trainer (www.poweracademy.nl) verbranden mensen met een getinte huid minder snel vanwege de aanwezigheid van het pigment melanine.

Volgens Mohammed is er een manier om de hoeveelheid pigment te verhogen indien je geen getinte huid hebt. En dat is door heel veel groenten- en fruitsoorten te eten die carotenoïden bevatten. Dit zijn hele gezonde stofjes in bijvoorbeeld wortels en tomaten en beschermen je tegen de zon. Deze stofjes zorgen ervoor dat je huid van binnenuit beter beschermd is tegen de zon (bron).

Vanuit zijn nieuwsbrief de volgende tips: 

Maak een antioxidanten papje!
Kook 1-2 wortels en 1–2 tomaten en prak deze, zodat een papje ontstaat. Voeg hier vervolgens een theelepel olijfolie aan toe en eet regelmatig dit papje.  Door het koken worden de carotenoïden (lycopeen en bèta-caroteen)  beter opgenomen. Je huid zal je er dankbaar voor zijn! 😉

Overige voedingsstoffen die je huid beschermen

Het is al langer bekend dat een combinatie van vitamine C en E een krachtige manier is om je huid te beschermen tegen de zon.  Zie bijvoorbeeld deze studie  Vitamine C en E zijn antioxidanten die vrije radicalen neutraliseren. Deze vrije radicalen ontstaan onder invloed van zonlicht en kunnen het DNA beschadigen. Door het toevoegen van vitamine C en E neutraliseer je een gedeelte van deze vrije radicalen.

Je kunt dit eenvoudig in de praktijk brengen door 0,5 – 1 gram vitamine C dagelijks in te nemen op vakantie. Vitamine E tref je bijvoorbeeld veel aan in avocado’s en zonnebloempitten.

Wil je nog een sterkere bescherming?

Dan raad Mohammed je het supplement: asthaxantine aan. Het is een van de krachtigste carotenoïde in de natuur en tref je ook aan in algen en garnalen. Asthaxantine remt ontstekingen en zorgt tevens voor een natuurlijke bescherming van binnenuit (bron).

 

Geniet van de zon en vooral van de vakantieperiode de komende tijd. Je hebt deze maanden veel echt zonlicht nodig om straks vitaal de winter door te komen. Maar Zon Wijzer!

20180511_144934

zonnige groet,

Bart Froeling

3 Reacties op “Hoe bescherm je je huid beter tegen de zon?

 1. Na een melanoom, sta ik onder behandeling van dermatologen in het LUMC. Het rare is, dat de professor daar zegt, dat ze blij is, dat ik makkelijk pigment aanmaak en bij controle word ik er door de andere dermatologen op aangekeken, dat ik al een kleurtje heb. Juist omdat ik niet wil verbranden in Frankrijk wil ik een kleurtje en dat kan ik ze niet wijsmaken.
  Blij met dit artikel!!

 2. Mijn vraag aan alle dermatologen? .Hoe doen planten en bomen dat dan? Aangezien zij hele dagen in de zon staan. Welk mechanisme gebruiken zij om zich te beschermen tegen de zon. Van bomen weet ik dat door schimmel ze kanker kunnen krijgen. Ze krijgen tumoren. Van planten is mij dit niet bekend.
  Hoe deden onze voorvaders het zonder zonnebrandcreme. Met zonnebrandcreme ga je aitomatisch langer in de zon zitten. Ook wordt er nog iets onderbelicht. Om vitamine D te maken heb je cholesterol nodig. Door vet fobisch maatschappij kan dit hele grote gevolfen hebben..Zo had ik in mei een vitamine D tekort. 45nmol. Ondanks dat ik in de zon zit en heel bruin ben geworden. Gebruik natuurlijke anti zonnebrandcreme faktor 30. Na het niet meer insmeren was het gestegen naar 75 nmol normale waarde. Toch vreemd. Hopelijk komt hier toch onderzoek naar.

 3. Graag wil ik een visie delen omtrent de mythe van de rol van de zon mbt huidklachten, vanuit mijn eigen perspectief.
  Ik ben een ‘getinte’ vrouw van 1961. Toen ik geboren werd waren er relatief weinig ‘bruine’ mensen in Nederland. Van de ene kant werd ik verguisd om mijn huidskleur, maar van de andere kant bewonderd door de ‘blanken’ . Vooral van het ‘andere’ geslacht. (exotisch … mooi lang zwart haar …etc. ) Ik ontving veel jaloezie van de blanke meisjes. Ergens is er een kentering bij de blank getinte mensen ontstaan, dat het wel heel erg aantrekkelijk was om bruin te zijn…immers alle bruin getinten waren in de minderheid dus vingen van alle kanten veel meer aandacht . En daar is een onderdeel van het probleem van huidklachten mee begonnen denk ik.

  Waarom ik dit zeg, is omdat het mij in mijn tienerjaren begon op te vallen, dat er zoveel ‘zelfbruinings’ middelen op de markt waren, die de blank getinten, de belofte gaven dat je in no time het bruine velletje zouden kunnen geven als die van de ‘bruine’ mensen die daarom zo werden bewonderd (begeerd ? ) .

  En om dat felbegeerde bruine velletje maar zeker nog zo lang mogelijk te kunnen behouden.. hebben velen zich met al die smeerseltjes, ook nog eens te lang aan de zon blootgesteld. (de baat het niet dan schaadt het niet gedachte)

  Met als gevolg…HUIDKLACHTEN.

  En hoe geweldig de farmaceutische industrie daar dan op ingespeeld heeft en weer eens heeft bewezen dat ANGST verkoopt.
  Want het gewoon uit de handel halen van al die bruiningsmiddelen, en mensen leren dat het goed genoeg is om met mate in de zon te liggen om bruin te worden, is niet gunstig voor de economie . Dus …we geven de zon maar de schuld en verzinnen dan zoiets als “zonne-verbrandings-beschermingsmiddelen” om op de markt te kunnen brengen. We laten de mensen zonne-bruinings middelen smeren om bruin te worden en anti zonnebruin(brand) middelen om niet bruin te hoeven(kunnen) worden van de zon. Inkomsten verzekerd.

  Nu heeft de farmacie dat natuurlijk ook in de smiezen dat als je zegt dat er ‘natuurlijk caroteen’ in verwerkt wordt.. dat je die bruiningsmiddelen dan makkelijker onbezorgd gebruikt. Met als gevolg dat er velen dus rondlopen als wandelende wortels.

  En wat te denken van al die andere smeerseltjes tegen of voor een droge huid, voor of tegen een vette huid. En al die andere smeerseltjes waar alle drogisterijen van uitpuilen zoals concealers (verbergers) en andere make-up middelen om er niet zo uit te hoeven zien zoals je werkelijk bent?

  Daar ligt de bron van huidziekten (en alle andere kwalen ) denk ik… dat een mens zichzelf (en dus ook een ander) niet accepteert zoals die is… en een industrie die daar heel goed op inspeelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s