Komkommertijd

Komkommertijd? Vakantiestop? Lightersblock? Drooglegging? Prioriteit? Geen nieuws is goed nieuws?

Je zult wel denken, waar gaat dit over? Elke dag komen er vele interessante, onverwachte, prachtige of leerzame lichtgerelateerde onderwerpen op mijn pad. Wat je aandacht geeft groeit.

De afgelopen tijd heb ik wat minder vaak een blog hier gepost. Ondanks de inspiratie, zijn er soms andere zaken die prioritijd (zo noem ik dat altijd, geen tijd? nee geen prioritijd…) vroegen. En vragen.

lichtisleven 2018-14 komkommertijd7

Komkommertijd dus? Het bizar mooie weer van de afgelopen weken geeft al wel vast het zomergevoel. Juist in de zomer komen komen de meeste komkommers op de markt. Komkommers horen dus net zo bij ieders leven als licht en lucht. Want het is geen nieuws dat we ze massaal kunnen eten?

lichtisleven 2018-14 komkommertijd4

Dat komkommertijd geen nieuw fenomeen is, bewijst Wikipedia’s uitleg hierover.

In het Nederlandse taalgebied is komkommertijd voor het eerst opgetekend in 1787. Op 14 juli 1787 schrijft het Rotterdamse patriottenblad Het Saturdags Kroegpraatje, in een tweespraak tussen Piet en Kees: ,,Is er van de week ook wat nieuws van de groote Heeren uit den Haag?’’, vraagt Piet. ,,Neen’’, antwoordt Kees, ,,maar je mot denken, het is, regtevoort [momenteel], in de komkommertyd, en dan staat alles zoo wat stil.’’ Vervolgens vinden we het woord in 1792 (,,het schijnt wel een eeuwigdurende komkommertijd’’), en in 1793 zelfs in een vertaalwoordenboek (Marin, Nederlands-Frans, 6de editie: ,,’t is in den komkommertijd. ’T is den tijd dat er niet[s] te doen valt’’; in de voorgaande editie ontbreekt het).

1 van de meest bijzondere lichtplannen van de afgelopen jaren heb ik voor een komkommerteler mogen maken. De woning is nog in aanbouw, maar het resultaat van de architect ziet er nu al veelbelovend uit. Als het af is, zal ik mogelijk wat foto’s van de verlichting in deze bijzondere woning kunnen laten zien.

lichtisleven 2018-14 komkommertijd6

 

Om de leegte op te vullen, post ik regelmatig iets kleins op de instagram pagina van lichtisleven. Zie #lichtisleven.

 

Voor nu even komkommertijd, maar als het zover is, zal ik mijn licht ook hier weer vaker laten schijnen.

Geniet van de zon, de eventuele vakantie, rust, lucht en licht!

zonnige groet,

Bart Froeling

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s