L.A. Licht +

L.A. Licht+ is de nieuwe naam van LA Lichtarchitektuur ! Na bijna 30 jaar LA Lichtarchitektuur geheten te hebben is per 1 augustus een eind gekomen aan deze naam voor de bekende designverlichtingswinkel aan de Veemarktstraat in het centrum van Breda.

lichtisleven 16-2018 lalicht+17

In de afgelopen 30 jaar heeft LA Lichtarchitektuur een buitengewoon goede naam opgebouwd met een grote klantenkring in binnen- en buitenland.

Met beschrijvende woord Lichtarchitektuur wilde ze aangeven dat de klant in  de winkel verlichting kon kopen van echte ontwerpers en architecten. Niet zomaar verlichting, maar verlichting met uitstraling en van de beste fabrikanten. Architectuur als synoniem voor het hoge niveau.

 

Barcelona Paviljoen (1929) – Mies van der Rohe

Bij de opleiding tot architect speelt licht (vooral kunstlicht) een marginale (zelfs ondergeschikte?) rol. Bizar te bedenken dat zonder licht en schaduw geen enkel bouwwerk zichtbaar is en dus leefbaar. Zonder licht geen leven (!). Stel je eens voor dat als er geen (of slecht/gekleurd) licht zou zijn, dan zou het beeldschone Barcelona paviljoen van Mies van der Rohe uit 1929 niet eens meer hebben bestaan. Dan was het nooit zo’n krachtig en vernieuwend voorbeeld geweest. Licht máákt het ontwerp.

 

Overigens, in het daglicht is de buitenkant briljant, de binnenkant wat minder sprankelend. Maar als het donker is, dan is zelfs dit paviljoen niet leefbaar. Maar daar kan een goede lichtontwerper wel wat aan doen !

 

De rol van de lichtontwerper v. de architect.

Steeds meer architecten en hun klanten komen in de winkel terecht om een goed lichtplan te laten maken. Omdat ze er vaak zelf niet de expertise voor in huis hebben.

Architect is een beschermde titel en daarmee kennelijk ook het woord “architectuur” (of architektuur; de spellingscontrole kent overigens architektuur met een “k” niet…). Om meer kennis op te doen van het vak licht, zijn er op lichtgebied een paar opleidingen (max. HBO niveau) die veelal vanuit de techniek denken. Een opleiding tot lichtarchitect bestaat niet (in Nederland).

Het zou mooi zijn als je de naam lichtarchitect kan verkrijgen door bewezen kennis en ervaring. Want licht verdient het, net als bouwkunde, om serieus genomen te worden.

Even een voorbeeld ter verduidelijking. Iemand die wel architectuur gestudeerd heeft maar niets met licht doet, mag zichzelf toch lichtarchitect noemen, maar iemand die al 25 jaar complexe lichtplannen maakt voor architectenbureau’s en die toevallig een andere TU opleiding afgerond heeft, mag zichzelf geen lichtarchitect noemen, maar heet bijvoorbeeld lichtadviseur of lichtontwerper (bij de TU is het ir.; dat dan weer wel). Is de beschermde titel van architect dan altijd terecht?

 

Laat Licht Leven !

Een nieuwe naam voor LA Lichtarchitektuur Breda dus: L.A. Licht +.

Omdat je 30 jaar zorgvuldig opgebouwde naamsbekendheid graag wilt behouden, is besloten de winkel L.A. Licht + te noemen. Architektuur is Plus geworden. Een + omdat daarmee duidelijk wordt dat er niet alleen nog steeds de meest prachtige en goede lampen te koop zijn (architectuur), maar ook omdat het lichtadvies en de lichtplannen steeds belangrijker zijn geworden. Naast de grote rol van de goede service en de uitmuntende montage. Maar ook een + van de vele lichtbronnen die er verkocht worden. Van heerlijk ouderwetse gloeilampen en halogeenlampen tot en met de allernieuwste led lampen.

En een + omdat er ook iets nieuws gaat komen…. meubilair. Banken, tafels, stoelen, dressoirs, accessoires. Van alles om je huis met dat goede licht ook zinvol te laten schijnen.lichtisleven 16-2018 lalicht+16

De winkel krijgt een restyling en 1 september is iedereen van harte welkom om de nieuwe L.A. Licht + te komen bewonderen. Dan ook de nieuwste lampen in een logischere opstelling. Een schemerlamp bij een bank, een ronde lamp boven een ronde tafel met stoelen, een lichtkunstwerk op een mooi dressoir. En alles is te koop, niet alleen de lampen !lichtisleven 16-2018 lalicht+18

Een + dus.

Bij een nieuwe naam hoort ook een nieuw logo

logo lalicht+

en binnenkort ook een nieuwe website. Nu verwijst de naam nog naar de oude website, waar u in de webshop veel lampen rechtstreeks kan kopen en vaak ook nog met mooie kortingen ! www.lalicht.nl. En tot 1 september worden nog veel bijzondere lampen uit de winkel verkocht met kortingen tot 60% !

 

LAat Licht+ Leven 🙂

 

zonnige groet,

Bart Froeling

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s