Mijn gevoel voor design is begonnen toen ik als 10 jarige in 1978 de chaise-longue LC4 van Le Corbusier ontdekte. Een bijzonder ontwerp dat 50 jaar daarvoor was ontworpen. Een eureka moment omdat ik besefte dat iets dat al 50 jaar oud was (stokoud voor een 10 jarige) nog steeds modern kan zijn. Sinds die tijd (al bijna 40 jaar lang) ben ik bezig met design, interieurs en moderne architectuur.
Het volgende belangrijke moment was in 2001 toen ik besefte dat ik een authentiek gevoel voor licht heb. Ik mocht dat bij mijn toenmalige werkgever Edha Interieur in Amsterdam verder ontdekken en heb daar veel geleerd over licht in combinatie met vormgeving. Daar ook mijn eerste lichtplannen gemaakt en steeds was de realiteit nog mooier dan ik in gedachten had. In 2007 ben ik als lichtadviseur zelfstandig gaan werken. Geen complete interieurs meer, maar juist de basis van elk interieur, eigenlijk elk leven: Licht! Dat ligt me het beste :-).
Toen in 2008 duidelijk werd dat de gloeilamp verboden werd, kwam er een sterk onbegrip bij mij naar boven. Ik begreep niet waarom zoiets wezenlijks en puurs als de gloeilamp verboden moest worden en kwam spontaan in actie. In contact gekomen met Boris van der Ham van D’66, werd me gevraagd informatie aan te leveren over de onjuistheid van het verbod. Daaruit kwam Human Lights Watch naar voren met onder andere lichtgoeroe Henk van der Geest en hebben we de nodige aandacht voor dit bespottelijke verbod gekregen. Alleen zijn onafhankelijke lichtontwerpers helaas niet opgewassen tegen de macht en invloed van de grote industrie en leeft bij de door deze industrie en politiek geïndoctrineerde consument het gevoel dat ze de aarde redden met hun spaar- en ledlampen. Bizarre is dat nu ik dit schrijf (september 2017) blijkt dat het gloeilampenverbod 1 grote leugen is geweest. Als politici nou eens hun fouten durven toe te geven en verkeerde beslissingen terugdraaien….
link naar het artikel over de zwendel van het gloeilampenverbod. klik hier.
De jaren daarna heb ik als zelfstandig lichtadviseur veel contacten gekregen met diverse personen en organisaties waarbij elke keer mijn oprechte en authentieke gevoel voor licht de drijfveer was. En altijd bleek dit gevoel te kloppen. Geen aangeleerd gedrag dus.
Steeds vaker wordt door anderen bewezen dat wat ik voel voor licht en waar ik al die jaren ook veel over geleerd heb, klopt. Nog niet alles is hierbij overigens bewezen. Maar het gaat de laatste tijd hard (met dank aan bijvoorbeeld Vital Places en Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid).
Ik kan mijn gevoel voor licht nu gewoon uitleggen met behulp van gegevens en feiten. Handig bij het maken van lichtplannen en het geven van lichtadvies (via LA Licht+ in Breda) omdat veel mensen onwetend zijn en vooral eenzijdig geïnformeerd.
In de lichtblog op LichtisLeven.nl schrijf ik regelmatig over de verschillende facetten van licht. Vanuit een innerlijke drang om mensen te leren dat licht zo wezenlijk is voor alles wat we doen, waar we betrokken bij zijn en wat ons lief heeft.
Naast het toepassen van (mooi vormgegeven) kunstlicht richt ik me steeds meer op daglicht en de biologische kant van licht. De zon als onovertroffen lichtbron waardoor alles leeft!
Ik hoor graag van je.
Beste Bart, dank voor je leuke stukje over STILL MOVING. Ik had van de week nog een mailtje naar de winkel gestuurd, maar dit bericht niet gezien. Nu wel. Als ik de lamp nog een keer moet laten zien aan degene die de inkoop doet: graag. Complimenten voor de site, met vriendelijke groet Eugene Paashuis
Beste
betreft uw pagina HALOGEEN VERBOD UITGESTELD NAAR 2018!
deel tekst:
dimbaarheid met een steeds lager wordende Kelvinwaarde (warmer licht). Begint bij ca 3200K naar 1800K (kaarsniveau).
is volgens mij niet juist
3200K is = zonlicht. Een hogere kleurtemperatuur = een lager getal in graden Kelvin. 1800°K is blauw licht
3200°K is meer geel/rood = zonlicht
mvrgr
cedric heyndrickx
Beste Cerdric,
dank voor je reactie. maar je verhaal klopt helaas niet. kijk maar na op google etc. 1800graden kelvin is heel warm en hoe hoger dat getal, bijv. richting 4000K of 5000K des te meer kom je bij daglicht uit, wat gemiddeld op 5500Kelvin zit.
zonnige groet,
Bart
Hogere kleurtemperatuur is ‘koeler” licht. Gewoon onlogisch denken. Idd 5600K is daglicht. Maar vergeet de RA waarde niet! Wordt door dimmen ook aangetast.