Oranje

590-620 Nanometer. Oftewel de kleur Oranje uit het voor mensen zichtbare deel van het zonlicht.

lichtisleven 40-2017 bestraling4

En naast blauw, mijn favoriete kleur. Ik word instant blij als ik oranje zie. Behalve als het grote Oranje schuttert ipv schittert. Gelukkig komt er altijd weer een wedstrijd en daarmee een mogelijkheid om wel blij te worden van welk Oranje NL-team dan ook.

Eind april staat door de koningsdagactiviteiten altijd in het teken van Oranje. De enige dag in het jaar dat mijn oranje broek tevoorschijn komt. Want oranje staat niet altijd even goed in kleding :-).

Ik was benieuwd waarom de koninklijke familie eigenlijk Van Oranje heet. Volgens de website koninklijkhuis.nl komt dat door het volgende:

Het huwelijk van graaf Hendrik III van Nassau (1483-1538) met Claudia van Chalon bracht bezitsvermeerdering voor het Huis Nassau met zich mee in Oost- en Zuid-Frankrijk, waaronder het soevereine prinsdom Orange. Daar komt dus de titel Prince d’Orange vandaan en in het nederlands betekend dit ‘Prins van Oranje’. Deze titel was erfelijk.

Toen Hendriks zoon, René van Chalon, in 1544 zonder nakomelingen stierf, kwam zijn erfenis terecht bij zijn oudste Duitse neef Willem van Nassau. Deze Willem van Nassau is beter bekend als Willem van Oranje en wordt gezien als de stamvader van het Huis Oranje-Nassau.

Het prinsdom Orange ligt in de Provence in Zuid-Frankrijk… en de stad Orange is dus hiervan afkomstig.

lichtisleven 11-20181 oranje8

Ik was vroeger wel voorstander van een koninklijk huis, maar doordat ik op een andere manier tegen de wereld aan ben gaan kijken, ben ik het vooral als een bedrijf gaan zien. Een bijzonder bedrijf omdat het mensen kan verbinden en veel kan betekenen voor contacten in het buitenland, vooral op zakelijk niveau. Maar alle kosten die daaraan verbonden zijn, zouden ook door het Koninklijk Huis zelf betaald moeten worden. Het klopt niet dat ze boven de wet staan. Het blijven gewoon mensen die vanuit de geschiedenis zichzelf benoemd hebben en dat hebben weten uit te bouwen tot iets grotesk. Net als religies dat doen. Maar goed ieder zijn ding. Zullen we alleen wel stoppen met belasting betalen ten gunste van deze familie?! Ik weet nog wel een mooi doel (groene stroom voor iedereen bijvoorbeeld).

Overigens de statiefoto’s van Erwin Olaf die deze week getoond werden zijn echt heel mooi. Licht heeft hier net als kleur een belangrijke rol bij gespeeld. Maar het creatieve talent van de fotograaf maakt het een schitterend beeld.

lichtisleven 11-20181 oranje9 erwin olaf rvd

Terug naar de kleur oranje. Gisteren een memorabele begrafenis gehad van een dierbare persoon (de zwart-wit handjes op de achtergrond op de foto hieronder zijn van zijn kleinkinderen). De bloemen die we meenamen als eerbetoon mochten vooral kleurrijk zijn. Dan kom ik al snel uit bij oranje omdat het zo lekker bruist, bijna feestelijk is. Het straalt.

lichtisleven 11-20181 oranje1

In huis blijk ik veel meer oranje elementen te hebben.

lichtisleven 11-20181 oranje6

Met als grote trots de originele Verner Panton  – Flowerpot lampen uit 1971 in de toen moderne kleur Oranje en nu nog steeds, mits in de juiste context (niet zoals op de foto dus, ons huis voor de verbouwing… zie blog vorige week) passend in vele interieurs! Van &Tradition en te koop bij ons in de winkel in Breda.

lichtisleven 11-20181 oranje5

Maak er een feestelijke Oranje dag van.

Op het einde van de dag kleurt het zonlicht vanzelf oranje. Dat is de echte kleur van ons Oranje !

lichtisleven 11-2018 oranje zonlicht

 

Oranje groet,

Bart Froeling

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s