De Biologische Avondklok

Zaterdag 23 januari 2021. 21:00uur.

Zet je biologisch wekker. Kom in actie !!!

Ruim een jaar na de eerste verschijnselen van corona in de wereld, is de situatie er niet beter op geworden.

Bewegingsbeperkingen.

Vorig jaar op dit tijdstip konden we nog

 • thuis bij elkaar komen met familie en vrienden
 • verjaardagen en feestjes vieren
 • onze overleden met eerbetoon begraven
 • naar school gaan en een nieuwe vervolg school/opleiding bezoeken
 • elkaar helpen en verzorgen
 • iemand een hand, knuffel of zoen geven
 • in een team sporten en competitiewedstrijden spelen
 • een groepsdagje uit met de trein gaan
 • naar de sauna en sportschool gaan
 • uit eten gaan
 • naar een evenement gaan
 • de kroeg in gaan of op een terras gaan zitten
 • aan iets nieuws beginnen waar je je mede-studenten, -collega’s, -buurtbewoners kon ontmoeten
 • een live vrijmibo met je collega’s houden
 • winkelen
 • een pretpark bezoeken
 • examens afsluiten in vrijheid
 • op vakantie naar het buitenland gaan
 • je huis verbouwen met de hulp van handige vrienden
 • rijlessen nemen en een proefrit gaan maken voor een nieuwe auto
 • een nieuwe inrichting voor je huis op locaties uitzoeken
 • hoop hebben op een toekomst waarin we zelf onze plannen kunnen maken
 • waren we vrij te zijn wie we willen zijn

Waar ik in het begin nog dacht dat de overheid met maatregelen adequaat reageerde, begrijp ik een jaar later steeds minder van de maatregelen om verspreiding van een virus te voorkomen. Waarom ligt de focus volledig op het aantal ziekenhuisbedden en de spoedeisende hulp die beschikbaar moeten zijn voor een onzeker virus? Waarom ligt de focus op angst voor het corona-virus? Waarom worden maatregelen zoals een lock-down zonder pardon verlengd? (Dat zal dan ook met avondklok gebeuren).

Wat je aandacht geeft groeit.

Waarom ligt de focus niet op het zo gezond mogelijk houden van alle mensen van alle leeftijden?

Waarom is vorig jaar in een korte tijd (vanaf half maart t/m mei) het virus bijna tot stilstand gebracht en zijn we nu al vanaf half oktober aan het aanrommelen, terwijl de maatregelen alleen maar extremer zijn geworden (mondkapjesplicht, horeca en winkels gesloten, scholen gesloten, buiten sporten aan banden, een avondklok, 1 persoon op bezoek, enz.)??

Afgelopen jaar zijn heel veel mensen noodgedwongen de hele dag thuis komen te zitten. Overdag binnen. Al dan niet samen met hun kinderen om hun online werk te combineren met les geven aan hun kinderen. De dankbare avonduren om naar buiten te kunnen, even de stress van je af te rennen en frisse lucht in te ademen zijn dus nu ook ingeperkt door de avondklok. Pfffff.

Compensatie.

Door alle buitensporige maatregelen heeft onze overheid (lees: wij burgers) een absurd hoog bedrag aan vergoedingen en uitkeringen betaald (en gaat nog betalen) als compensatie om het corona-virus in te dammen. Geld dat wij straks moeten terug betalen. Linksom of rechtsom. Indirect of direct. Dat geld moet terugvloeien naar de overheid (of het verdwijnt via de grote zakken van bedrijven naar het buitenland).

Ik had liever gezien dat deze enorme bedragen gebruikt zouden worden om de achterstanden in de zorg weg te werken. Om meer ziekenhuisbedden en goed betaald personeel te krijgen. Om kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen tegen de het corona-virus zodat de niet-kwetsbaren de economie draaiende konden houden. Ik had liever gezien dat deze 47,6 miljard (!?!?!) euro gebruikt zou worden om nieuwe motoren van de economie te creëren. Duurzaam, sociaal en ecologisch.

Profijt.

In het algemeen zijn het grote bedrijven die met voldoende geld in kas kunnen reageren op deze extremen. Kleine bedrijfjes, winkels, specialisten, zelfstandigen hebben minder armslag om echt investeringen te kunnen doen zodat ze, op het moment dat hun manier van werken door de overheid “verboden” is, dit kunnen veranderen. Daarmee worden de grote bedrijven groter en zullen er in de nabije toekomst nog meer kleine bedrijven verdwijnen. De macht van het grote geld.

Waarom ik deze laatste situatie onwenselijk vind, is dat er hierdoor nog meer en nog sneller een ongewenste concentratie zal ontstaan van een paar bedrijven(=mensen) die gaan bepalen waar en hoe we moeten leven. Dat gebeurt al vanuit de Big Tech, maar op lokaal en sociaal niveau konden we het gevoelsmatig nog enigszins zelf bepalen, zelf in de hand houden. Ook al was die hand door de overheid al verkwanselt aan grote bedrijven.

Maar nu wordt de hele arm ook nog eens gespalkt. Weg bewegingsvrijheid. En het is onze overheid die dit besloten heeft. Er is geen weg voor mensen die het er niet mee eens zijn. Big Brother regeert. En omdat de overheid helaas nooit zuiver is en oprecht gericht op het wel-en-wee van de burger, maar vooral regeert vanuit de lobby van grote bedrijven, eigenbelang en het voeden van angst in de samenleving, ben ik er van overtuigd dat ook in deze crisis het belang van de burgers niet voorop staat. Eerder het belang van grotere partijen/ bedrijven/ instellingen die baat hebben bij de huidige invulling van de corona-crisis.

Verkiezingen 2e kamer.

Straks in maart kunnen we gaan stemmen voor een andere koers van onze politiek. Een koers die gericht moet zijn op gezondheid ipv ziekte. Op natuur ipv synthetisch. Op duurzaam ipv vervuiling. Op recyclen ipv vernietiging. Op sociaal ipv egocentrisch. Op mensgerichte politieke partijen ipv VVD & CDA.

Stem “verlicht”.

Kansen.

Gelukkig zijn er altijd en overal positieve kanten en mogelijkheden. Ook in crisis situaties. Het grootste pluspunt van de inperking van onze mobiliteit is dat de vervuiling van onze natuurlijke omgeving veel minder geworden is. De lucht is schoner geworden. De levenslucht die we inademen… Relaties worden door het altijd thuis zijn onder een vergrootglas gelegd en veel mensen komen daardoor weer dichter bij elkaar. Liefde bloeit op. Ook het welzijn van onze kinderen kan een bijzonder saamhorigheidsgevoel geven. Je bent een gezin en die band kan sterker worden. Een meer solide basis voor de toekomst. Daarnaast zien veel mensen door het vele thuis zijn, ook de gebreken van hun eigen woning. Niet alleen een likje verf, maar ook de staat van het meubilair en niet in de laatste plaats: de kwaliteit van het LICHT in huis.

Lichtkwaliteit.

Kijk. Nu ben ik waar ik jullie hier mee naar toe wil nemen. Licht is zeg maar echt mijn ding ;-). Overdag zitten veel mensen thuis aan hun bureau of keukentafel te werken. Online zoom-meetings. De hele dag achter een computerscherm. Waar je op kantoor nog een ARBO-wet hebt die er een beetje voor zorgt dat de kwaliteit van werken zo optimaal mogelijk is, zoals beeldschermen zonder hinderlijke schittering van TL buizen of te grote contrasten van daglicht waardoor je beeldscherm onleesbaar wordt, is dat thuis ongecontroleerd.

Veel mensen zullen proberen in het zicht van daglicht te werken. Dat doe je vaak automatisch, want je biologische klok geeft als het ware aan dat je fitter/alerter/actiever bent bij daglicht. Vooral in de ochtend bij het blauwere deel van het daglicht, word je actiever. Ga je overdag slapen en ’s nachts werken, dan zul je nooit fitter worden. Hoeveel je ook slaapt.

Luchtkwaliteit.

Een groot deel van het activeren van onze energie, komt ook van het licht in de buitenlucht. Omdat we nauwelijks meer buiten komen, veelal de hele dag binnen en achter glas zitten, krijgt ons lichaam simpelweg te weinig “licht-zuurstof” binnen. Licht en zuurstof achter glas. We ademen de hele dag onze eigen uitadem weer in. Zeker in een koudere periode waar de ramen dicht zijn en er niet voldoende verse lucht naar binnen stroomt, zal onze lucht kwaliteit verschralen.

Biologisch Klok.

Bij deze de oproep aan de politiek, de scholen, verzorgingscentra en vooral het bedrijfsleven:

“Verhoog de levenskwaliteit van mensen door er voor te zorgen dat elk mens minimaal 2 uur per dag bij daglicht naar buiten kan, mag en gaat!”

Bijvoorbeeld 1 uur in de ochtend en 1 uur in de middag. Of voer bijvoorbeeld een siësta in: van 12-14uur zijn bedrijven gesloten. Ga in die vrije uren bewegen en sporten, liefst met anderen. Dan zijn deze uren dubbel zo effectief besteed. Je lichaam en geest zijn je dankbaar.

Ben je lekker buiten geweest, dan ververs je je eigen biologische klok. Dat zorgt weer voor een gezonder lichaam en geest. Overdag naar buiten betekent ook ’s nachts beter slapen. En dus fitter wakker worden. Je biologische klok heeft daglicht nodig om vitaal te blijven. Mens Sana in Corpere Sano (een gezonde geest in een gezond lichaam).

Door naar buiten te gaan, versterk je je eigen immuunsysteem. Dan ben je minder vatbaarder voor ziektes of hebben virussen minder effect op je gezondheid. En is de kans op depressieve en stressvolle gevoelens op dit vlak een stuk minder.

Met alle corona-crisis-maatregelen houden we misschien het virus wat meer onder controle, maar als daardoor alle burgers (lichamelijk en/of geestelijk) ongezonder worden, zijn we dan wel goed bezig??? Als wel een hele berg aan buitensporige maatregelen genomen kunnen worden tegen het corona-virus, dan moet het ook mogelijk zijn een maatregel te nemen die mensen in staat stelt naar buiten te gaan. De werkgevers hebben hier ook baat bij. Sterker nog, alles en iedereen heeft hier voordeel van !

Ik heb met deze blog geprobeerd aandacht te geven aan een positieve ontwikkeling ondanks de corona-crisis: “Ga naar buiten !

En nog even dit: ik geloof er niet in dat je in de buitenlucht zomaar corona kunt krijgen.

Zaterdag 23 januari 2021. 21:00uur.

Naar buiten gaan mag niet meer (tussen 21:00 en 4:30uur…). Dan doe ik nu het licht maar uit. Mijn klok is tot stilstand gekomen. Wek me maar als de “lente” begint.

stilstaande groet,

Bart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s