Slaap Goed

Slaap zacht. In een fase waarin we helaas de nodige begrafenissen hebben van nog te jong overleden dierbaren, kwam ik een aantal artikelen tegen over het belang van goed slapen voor je gezondheid.

lichtisleven 12-20181 Slaap Goed2

Goede slaap heeft een belangrijke invloed op je gezondheid. Net als dat goed licht een positieve invloed heeft op je gezondheid.

Met de opmaat naar de langste daglichtdag van het jaar, en we al de nodige dagen met fantastisch zonnig en warm weer gehad hebben, is goed slapen eigenlijk best eenvoudig.

Wat moet je hiervoor doen?

Onderzoekers uit de Chronobiologie van de Universiteit Groningen hebben een paar jaar onderzoek gedaan onder 20 jonge gezonde proefpersonen. Uit dit onderzoek bleek onder andere dat blootstelling (letterlijk) aan zonlicht voor een diepe, ononderbroken slaap zorgt in de volgende nacht. Ook ontdekten ze dat hoe vroeger je in de ochtend in het zonlicht bent, hoe vroeger je ’s avonds in slaap valt. En de uren voor middernacht zouden dubbel tellen. Als kind wilde ik nooit naar bed en dan kwam mijn moeder steevast met deze opmerking. In dit onderzoek zijn de momenten van het jaar meegenomen en daaruit blijkt dat er geen onderscheid is tussen welk moment van het jaar je zonlicht ziet op de kwaliteit van de slaap. Dus ook in de winter, ga zoveel mogelijk het zonlicht in.

lichtisleven 12-20181 Slaap Goed5

Als fervent tent-kampeerder weet ik ook dat als je de hele dag buiten bent zonder kunstlicht, je veel beter slaapt, maar nu blijkt ook dat je biologische klok dan naar voren verschuift. Je wordt dan vanzelf steeds meer volgens het ritme van de natuur wakker.

lichtisleven 12-20181 Slaap Goed4

Ik denk zelf dat dit ook te maken heeft met je leeftijd (kleine kinderen en ouderen worden eerder wakker dan pubers). En zelf ben ik wel benieuwd of het nog uitmaakt welk moment van de dag je geboren bent. Ergens heb ik het gevoel dat als je, net als ik, vroeg in de ochtend geboren bent, je je hele leven een ochtendmens blijft. Maar dat is meer een gevoel.

Veel zonlicht zorgt ook bij veel mensen voor een blijer en gelukkiger gevoel. Door fotoperiodiciteit (de lengte van het daglicht in het seizoen waar mens dier en plant op reageren), zorgt meer daglicht voor een lichamelijke positieve reactie. Zonlicht stimuleert de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon. Een natuurlijke  anti-depressivum !!

lichtisleven 12-20181 Slaap Goed6

En zonlicht is de beste aanmaker van vitamine D(3) waar ons lichaam in de winter zo naar hunkert en wat een van de beste medicijnen is tegen elke kwaal.

Ook merk ik zelf dat als ik de hele dag buiten ben, ik veel minder eetlust heb. Zonlicht als natuurlijk slankheidsmiddel (moet dan helaas nog wel heel veel dagen buiten zijn…).

Veel daglicht overdag onderdrukt de melatonine spiegel sterker en dat zorgt, als je ’s avonds niet de hele tijd in blauw (led) schermlicht zit of onder te witte tl buizen moet werken, voor een betere nachtrust. Deze spiegel komt namelijk sterker naar boven als een soort tegenreactie op de onderdrukking overdag. Ook zorgt het daglicht voor meer energie, juist ook omdat de melatonine spiegel onderdrukt wordt.

Kortom… wil je beter slapen, ga dan vooral zoveel mogelijk en zo vroeg mogelijk naar buiten, het zonlicht in. En als het dan even regent of bewolkt is, denk dan aan dat tegeltje…. “Achter de wolken schijnt de ZON !”

lichtisleven 12-20181 Slaap Goed3

Wat de onderzoekers niet melden is of het nog uitmaakt waar je op slaapt. Een lek luchtbed in een tent is geen goede keuze, hebben we zelf onderzocht. Een goed bed mogelijk wel.lichtisleven 12-20181 Slaap Goed1

Slaap Goed.

 

Zonnige groet,

Bart Froeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s