Scandinavisch en inspirerend lichtdesign bij Eikelenboom

Afgelopen maandag werden we gastvrij onthaald bij de firma Eikelenboom in Amsterdam voor een presentatie van, voor hun, 2 nieuwe merken Verpan (DK) en Wärstberg (SE).

lichtisleven bij eikelenboom 10-03-2014 (2)lichtisleven bij eikelenboom 10-03-2014 (3)lichtisleven bij eikelenboom 10-03-2014 (1)

 

Verpan staat voor Verner Panton, de Deense designgrootheid die vooral in de jaren 60+70 bizarre en bijzondere ontwerpen heeft gemaakt die nog steeds tot de verbeelding spreken.

lichtisleven verner panton interieur 1970 lichtisleven verner panton restaurant

Niet alleen meubelen (Vitra heeft een groot deel in de collectie), maar ook verlichting. Mijn favoriete hanglamp, de Globe, waar ik op mijn profielfoto achter sta, is van hem. En sinds 2004 weer in productie bij Verpan. Naast de vele andere prachtige lampen (hieronder onder andere de wandlamp spion: uit een totaal andere beeld dan aan!) en sinds kort ook een bijzondere meubellijn. Inspirerend verhaal van de CEO van dit bedrijf. Designklassiekers van vroeger. (www.verpan.com).

lichtisleven bartfroelinglichtisleven verpan spion offlichtisleven verpan spion onlichtisleven verpan funpearlslichtisleven verpan spiral red

 

 

De 2e presentatie was van de CEO van Wärstberg. Dit jonge Zweedse bedrijf heeft snel een eigen plek op de verlichtingsmarkt weten te veroveren met goed doordachte, prachtig ontworpen verlichting. Niet zomaar een ontworpen, maar vanuit een eigen visie wordt elke lamp, na heel veel brainstormen, pas echt ontworpen. Zo weet je zeker dat niet alleen het ontwerp klopt, maar ook materiaalkeuze en belangrijkste: het licht zelf. Bijna alles in LED (inclusief onzichtbaar weggewerkte koellichamen en dimbare ledtrafo’s). Maar waar volgens mij nog wel een kwaliteitsstap in is te maken. Goed nieuws is vooral ook dat de stijlvolle minimalistische serie lampen (3e afbeelding) van de veel te vroeg overleden Belgische ontwerper Maarten van Severen, nu aangepast, weer in de collectie is! Designklassiekers van de toekomst? (www.wastberg.com).

lichtisleven warstberg w081lichtisleven warstberg w131lichtisleven wastberg w111lichtisleven wastberg w084

Ik was zelf erg gecharmeerd van de Zweedse traditie dat ze tegen het einde van de dag, te donker om te werken, te licht om de lampen aan te doen, met z’n allen bij elkaar komen en genietend van dit half uurtje, echt samen zijn. Licht verbroederd. Helaas niet onthouden hoe dit nu precies heet in het Zweeds. Wie weet dit?

 

Daarna nog een heerlijk Nordic buffet gehad. Dank voor de plezierige, inspirerende en lekkere middag.

 

voor meer informatie en prijzen: info@lichtisleven.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s