Groen licht op bouwplaatsen

Een leuke vraag in de Quest scheurkalender:  “waarom worden bouwterreinen bewaakt met groen licht als het donker is”?

lichtisleven groen bouwlicht

Antwoord Quest:

Zonlicht bestaat uit verschillende kleuren. Dat kun je met eigen ogen zien als het regent terwijl de zon schijnt. Het witte zonlicht wordt gebroken door de vallende waterdruppels met een regenboog als gevolg. Licht verplaatst zich in golven, net als radiogolven dat doen. Alle kleuren die verstsopt zitten in het witte licht hebben een andere golflengte. En die golflengtes, daar draait het hier om.

Een mensenoog bestaat uit verschillende soorten zintuigcellen. Je kunt ze onderverdelen in 2 soorten: cellen die de vorm hebben van een staafje en cellen die de vorm hebben van een kegeltje. (note: en dan is er nog een 3e receptor, de Berson receptor, die van invloed is op onze biologische klok en deze synchroniseert. Deze is juist in mijn ogen de belangrijkste omdat hierdoor lichtkwaliteit in al zijn hoedanigheid van veel grotere invloed is op ons welzijn, ook op langere termijn, dan de meeste mensen denken!). 

De kegelvormige cellen, daarvan zijn er dan weer 3 verschillende. Allemaal vangen ze licht van een net wat andere golflengte op, waardoor we verschillende kleuren kunnen zien.

Het nadeel van die kegeltjes is wel dat ze alleen fel licht kunnen opvangen. Zodra de zon ondergaat, nemen de staafjes het over. Die kunnen dan wel slechter kleur zien, maar ze zijn wel gevoeliger voor veel minder fel licht. Het gevoeligst zijn ze voor licht met een golflengte van ongeveer 5500 nanometer. Je hebt er minder van nodig om dezelfde hoeveelheid te kunnen zien.

Laat licht met de golflengte van 550 nanometer nou net dat blauw-groenige licht zijn dat je op sommige bouwterreinen ziet.

 

info@lichtisleven.nl

Plaats een reactie