LED licht mogelijk schadelijk voor gezondheid

Een bijzonder bericht vandaag op verschillende media. Tegen de indoctrinerende stroom in van over moeten stappen op energiezuinige LED verlichting, komt de Gezondheidsraad met het bericht dat LED verlichting gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen.

Het gaat niet alleen om beeldschermen, want ook juist de verlichting in je huis heeft hetzelfde LED-effect op je bioritme, is mijn mening. Van het licht dat via je ogen binnenkomt in je systeem, zie je maar 25%!

lichtisleven frankfurt light-building 2014 (685)

Meer onderzoek naar de effecten van synthetisch licht op mens, dier en plant lijkt me dan ook heel nuttig.

spectrum overloop

Waar ik al veel langer hamer op de gezondheidsaspecten van licht omdat het van invloed is op je bioritme, willen de meesten daar niets over weten. Je bent gek als je niet overstapt op energiezuinige verlichting. Maar het belang van goed licht voor je gezondheid is veel groter dan alleen maar energiebesparing. Volgens een bericht op Tweakers.net zorgt twee uur achter een beeldscherm met een backlight al voor de afname van de melatonine-aanmaak met 22 procent, zo hebben wetenschappers ontdekt. Ze adviseren onder meer om tablets voor het slapen gaan zo min mogelijk te gebruiken.

 

Gloei- en halogeenlampen zijn voor de donkere uren de meest gezonde verlichting om thuis te gebruiken. overdag optimaal profiteren van daglicht, ’s avonds het volledige spectrum gebruiken van gloeilampen om je bioritme te versterken.

 

dit verhaal stond vandaag op NU.nl:

De gezondheidsraad stelt dat Ledlicht gezondheidsrisico’s met zich kan meebrengen, en dat consumenten daar op gewezen moeten worden, vooral omdat we er met zijn allen steeds meer aan worden blootgesteld. 

 
 

Ledlicht wordt niet alleen gebruikt in lampen, maar ook in beeldschermen van onder meer smartphones en tablets. De verlichting daarin wordt met elke generatie sterker en de apparaten waar het inzit worden steeds vaker gebruikt, zowel zakelijk als privé.

Daarom is het van groot belang dat er onderzoek gedaan wordt naar de risico’s van ledlicht, zowel voor de biologische klok als voor de ogen.

”We weten dat het blauwe licht dat in ledlicht zit, potentieel schadelijk is voor de ogen, maar het is onduidelijk of de mate waarin we eraan blootgesteld worden schadelijk is”, legt een woordvoerder van de Gezondheidsraad uit. ”Steeds meer mensen kijken er steeds langer naar. Waar ligt de grens en gaan we daar niet met zijn allen overheen?”

 

Probleem

Als het zo is dat door de blootstelling aan ledlicht de ogen beschadigd raken, hebben we potentieel met een groot probleem voor de volksgezondheid te maken. ”Heel veel mensen gebruiken dit soort schermen. Dus mogelijk lopen heel veel mensen er schade door op”, aldus de woordvoerder.

De Gezondheidsraad pleit voor de ontwikkeling van producten die ledlicht met minder blauw afgeven.

 

 

voor meer info: info@lichtisleven.nl

 

Een Reactie op “LED licht mogelijk schadelijk voor gezondheid

  1. Eens, intuitief voelde ik met de eerste LED al dat het niet prettig is om in te verblijven. Geeft n moe zwaar gevoel, luister naar je lichaam die weet meer dan de wetenschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s