Lighter’s Block?

Elke week komt er voor een lichtgevoelig persoon als ondergetekende zoveel informatie over licht op me af dat ik niet meer weet waarover te schrijven. Heb ik last van het Lighter’s Block? Heeft mijn licht er over laten schijnen nog wel zin? Of is dit misschien een wake-up call om de andere kant van licht te laten zien: Schaduw & Donkerte?

lichtisleven eindewereld

Niets schrijven is ook zo leeg. Donkerte & Schaduw dan maar… De eerste associatie die ik daarbij heb is het leven zonder kunstlicht. Leven op een plek waar je geen elektriciteit hebt.

Ik kijk graag naar programma’s die gaan over nieuwe huizen, verhuizen of mensen die ons gewone leven achter zich durven te laten en ergens anders een compleet nieuw leven te beginnen. Floortje naar het eind van de wereld bijvoorbeeld,

lichtisleven floortjenaareindwereld ondergaande zon

Maar ook Grand Design gaat naar het einde van de wereld.

lichtisleven grand designs header

Meestal echtparen, vaak met kleine kinderen, die de westerse synthetische maatschappij ontvluchten op zoek naar een aardser leven. Een leven waarin ze zelfvoorzienend moeten zijn. Een enorme uitdaging maar de puurheid straalt er vaak van af.

lichtisleven kculbeyondsleepp

Wat je ziet is dat deze mensen veel meer één worden met de natuur en dus met leven zoals ons lichaam en geest al miljoenen jaren op aarde gewend is. Leven volgens onze biologische klok en niet meer volgens de synthetische klok. De biologische klok wordt geregeld door het zonlicht. Voor een natuurlijk slaap-waak ritme.

(Beide afbeeldingen zijn van de nieuwe film van het boek van W.F. Hermans: Beyond Sleep).

lichtisleven beyond life-2

Interessant hieraan is dat de laatste tijd er steeds meer berichten opduiken over de natuur als beste therapie (aldus Hans Lak op Twitter). Het zonlicht als beste medicijn. Beweging als beste anti-depressiva. Hoe gezond zijn deze “mensen aan het einde van de wereld” dus!!! Hoogstens zal de sociale isolatie, ik denk dat we wel groepsmensen zijn, een negatief effect kunnen hebben op het welzijn van deze personen.

lichtisleven nature therapy

 

Als je geen elektriciteit hebt, is er ’s avonds geen standaard kunstlicht voorhanden. Vuur is dan de belangrijkste lichtbron. Voor alle mensen die het uit willen proberen kwam ik dit briljante voorbeeld tegen van een 14uur zelfbrandend vuur.

lichtisleven selffeeding fire
In mijn lichtplannen zijn schaduw en donkerte ook een belangrijk onderdeel. In een contrast-loze ruimte is het bijzonder maar niet comfortabel leven. De natuur geeft ons ook genoeg contrasten tussen licht, veel licht, nog meer licht, schemer en schemeriger en donker. Aangevuld met diverse vormen van schaduw maakt dit het leven contrastrijk. En dat op een prachtige dynamische wijze vanuit het volledige spectrum en een veranderende  kleurtemperatuur. Logisch want het is 100% biologisch.

lichtisleven schaduwen

 

Er is maar 1 persoon die boven al deze wetten staat… 🙂

lichtisleven luckyluck schaduwschot

 

 

Tot zover een donkere bijdrage aan het verlichten van de wereld. In het kader van het Lighter’s Block, een chaotische blog deze week. Volgende week hopelijk wat meer samenhang en meer licht.

 

Zonnige groet,

Bart Froeling

info@lichtisleven.nl

 

p.s. ik zal hieronder de lichtagenda proberen bij te houden. voor tips en aanmeldingen, ontvang ik graag een e-mail.

13-18 maart zijn tijdens Light & Building de lichtinstallaties [Many Moons] van  Nederlandse lichtkunstenaars van het Instituut Lichtontwerpen te zien tijdens de Luminale. Een betere reden om naar Frankfurt af te reizen is er niet!

3 juni organiseert Meutzer Lichtopleidingen een open dag over LED. gratis aanmelden via hun site.  of klik op Uitnodigingsbrief Open dag MLO 3 juni 2016 nw voor de uitnodiging.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s