Als het aan de zon ligt, hebben we geen energieprobleem… ?

Uit de oude doos: 🙂

Elk half uur valt er op het aardoppervlak ruimschoots genoeg licht om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien. We hebben geen energie probleem, we hebben een omzettingsprobleem. Als we in staat zijn het zonlicht op slimme wijze te oogsten dan kunnen we een mondiale energiecrisis voorkomen.

lichtisleven zonnig
Dat klinkt mooi maar dat gaat niet lukken, zo willen scenario’s van verschillende instanties ons doen geloven: Het is te duur; kost te veel ruimte, te veel materiaal; het kost meer energie dan het oplevert; het is nog niet efficiënt genoeg. De scenario’s zien weliswaar allemaal een rol weggelegd voor zonne-energie in de verre toekomst, maar het blijft een marginale speler in het mondiale energiespel.

Tegenlicht ontkracht deze ‘mythes’ en laat zien dat een zonne-economie veel dichterbij is dan we denken. Volgend jaar al rollen er GigaWatts aan zonnecellen van de lopende band. De industrie heeft de technologie onder de knie en de machines staan klaar.

lichtisleven tegenlicht zonnepanelen eiland

Radicale Duitse overheidsmaatregelen hebben bewezen dat het kan. Dorpsbewoners daar installeren complete zonnecentrales op lege stukken grond. Centrales die leveren aan het net en waar ze aan verdienen. Veel landen volgen het Duitse voorbeeld: De Amerikanen hebben hun Grand Solar Plan en de voormalige Franse president Sarkozy heeft het over een Plan Solaire met de landen rond de Middellandse Zee. Volgens de Spaanse elektriciteit producenten worden de oliemaatschappijen links in gehaald. Dus hoezo energiecrisis? De zon komt eraan!

Bekijk hier de film!

Samenstelling en regie: Rob van Hattum
Regie en research: Gijs Meyer Swantee
Productie: Judith van den Berg
Eindredactie: Jos de Putter/Doke Romeijn

In 2008 kwam VPRO’S Tegenlicht met bovenstaand verhaal over de zon en haar kracht om voldoende energie op te wekken voor ons gebruik om aarde. Ik ben benieuwd wat de status is van onze transitie naar een zonne-energie gedreven maatschappij. Wie heeft er meer informatie hierover?

Sinds enige tijd woon ik in een huis waar zonnepanelen op het dak liggen en een warmtepomp installatie in de grond ligt voor  de nodige zelf opgewekte energievoorziening. Bizar verhaal dat ik geen gas verbruik, maar omdat er een gasmeter in mijn huis aanwezig was, moest ik toch betalen voor deze meter. Totdat ik overstapte naar Qurrent en toen bleek dat ik toch mijn gasmeter had kunnen laten afsluiten (kost €60,14). Bij de eindafrekening blijkt dat de energiemaatschappij en de vastnet beheerder van het gas, maandelijks een groot bedrag (€242,00 totaal in 8 maanden!) in rekening mogen brengen voor iets wat je dus niet gebruikt.

Vreemd blijft het ook in mijn ogen dat Energiemaatschappijen je moeten aansporen om minder energie te gebruiken en liefst duurzame energie gebruiken, maar dan gaan ze minder verdienen, wat vreemd is in onze huidige maatschappij voor een bedrijf wat winstgericht is. Zal de energie er wel niet goedkoper op gaan worden in de toekomst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s