Lichttherapie: Licht als Medicijn

21 juni is de langste lichtdag van het jaar en zou de meest optimale dag moeten zijn om van het gezondlicht te genieten en profiteren. Jammer van alle regen dit jaar. Dan maar alle andere zonnige dagen gebruiken om je biologische klok, je vitamine D, je ziel, je huid en alle andere positieve invloeden van de zon op mens, dier en planeet door licht te laten helen.

lichtisleven 2016 21-06 light as a medicin

Omdat het zolang daglicht is, vond ik het artikel over Licht als Medicijn van Joshua Krisch een interessante om het verschijnsel lichttherapie wat meer te verklaren. De titel luidt: waarom deze dokters licht gebruiken in plaats van een medicijn.

De kracht van licht zit hem in het spectrum van de zichtbare kleuren en UV-A, UV-B en Infrarood licht. Een combinatie of juist het toepassen van een enkele kleur uit het spectrum kan helend werken. Volgens steeds meer studies helpt het om specifieke kleuren licht te laten schijnen op mensen.

lichtisleven 2016 21-06 lichtalsmedicijn spectrum

Rood licht werkt tegen Acné en kan spier- en gewrichtspijn verminderen of zelfs genezen. Amber licht (tussen geel en oranje licht in) werkt tegen slaapstoornissen. Violet licht heeft de nodige genezende krachten en vooral de kleuren aan het einde van het zichtbare spectrum helpen mogelijk ook tegen kanker (welke vorm wordt niet verteld). Groen licht (een nauwe bundel) kan migraine verzachten. Voor SAD en winterblues werkt vooral veel licht, hoewel we meestal blauw en wit licht daarvoor gebruikt zien worden.

lichtisleven 2016 21-06 uniforme lichttherapie kleuren

Overigens wordt thuisgebruik zonder specialistische controle sterk afgeraden. Niet zomaar wat met licht gaan doen. De kracht van de zon is dusdanig dat het ook vernietigend kan werken. Zo zal het ook met de spectrale onderdelen van het licht van de zon zijn.

Vreemd dat onderstaand schema wat ik op internet vond, het ook over positieve effecten heeft, maar dan met andere kleuren (bijv. acne zou met blauw licht juist verholpen worden). Nog veel werk voor de licht-therapeutische branche dus!

lichtisleven 2016 21-06 lichttherapie schema

Hoe dan ook. Als het alleen maar gedeeltelijk klopt, en ik geloof daar in!, dan is licht het goedkoopste medicijn met weinig tot geen bij-effecten. Dan zullen de farmaceuten er wel alles aan doen om het bewijs hiervan tegen te spreken. Ondanks dat lichttherapie al honderden jaren bestaat, is er pas recentelijk ook wetenschappelijk bewijs voor aan het komen. En gelukkig beginnen steeds meer partijen in te zien dat er nog veel meer onderzoek naar moet komen.

Want licht is leven. Ook als je er beter van wordt 🙂

 

helende en zonnige groet,

Bart Froeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s