Speciale Flos editie

De 265: Al 43 jaar onderscheidend en nu nog specialer…..lichtisleven 14-2017 flos edition 9

Kan me voorstellen dat bij de meeste mensen niet direct het licht gaat schijnen als je dit hoort. Ik zal het uitleggen.

Eén van de meest gerenommeerde designverlichtingsfabrikanten is Flos.

lichtisleven 14-2017 flos edition 1

Niet alleen omdat deze Italiaanse fabrikant veel ontwerpen heeft die al lang bestaan (sinds 1959 en nog steeds actueel), maar ook omdat ze in de loop van de jaren een hele rij vooruitstrevende designers hebben weten te strikken voor het ontwerpen van één of meerdere armaturen voor hun collectie. Ik denk dat ontwerpers intussen in de rij staan om voor Flos te mogen ontwerpen.

Maar weinig ontwerpen zijn zo bijzonder dat als deze lamp echt goed, onderscheidend en een soort van tijdloos is, het voorkomt dat de lamp niet na een paar jaar uit de collectie gaat. Dan is het een blijvertje en kan het in mijn ogen een designklassieker worden (waarover een andere keer meer). Wel worden steeds meer designklassiekers aangepast aan de LED-behoefte, maar zo kunnen ze in ieder geval weer jaren mee.

Er zijn maar een paar fabrikanten die echte blijvertjes hebben. Zoals bijvoorbeeld Louis Poulsen, Artemide, Cini&Nils, Fontana Arte en Flos dus ook.  Alle lampen hierboven zijn van Flos en in mijn ogen de blijvertjes. De oudste designklassieker is de grote fotolamp Fortuny geproduceerd door Pallucco Italia. Een ontwerp uit 1907 (dus meer dan 100 jaar oud en nog steeds modern!).

lichtisleven 14-2017 flos edition 14

Als je twijfelt bij de keuze tussen lampen, kies dan voor een model dat al meer dan 25 jaar bestaat. Goede lampen gaan lang mee en als een lamp al ouder is, gaat hij of zij niet snel vervelen. En ook belangrijk:, niet snel kapot (want anders zou het ontwerp niet zo oud geworden zijn). En mocht er iets mee aan de hand zijn, dan zijn er meestal nog wel onderdelen te krijgen en is de lamp te repareren.

 

Mooi is dat er van de originele ontwerpen af en toe een limited edition verschijnt. Van meester ontwerpers Achille & Pier Giacomo Castiglioni bestaat bij Flos al 50 jaar tafellamp Snoopy. Een eigenwijze lamp, ogenschijnlijk uit balans. De marmeren voet is gelukkig zwaar genoeg om hem niet om te laten vallen. Normaal te koop met een zwart gelakte kap (hoed), nu ook tijdelijk te koop voor €933,00 incl. btw met een originele oranje en groene kap. Daar word ik blij van. Eigenlijk van alle ontwerpen van Castiglioni:-).

 

Ook nieuw, maar niet tijdelijk, is de mat zwarte uitvoering van de hanglamp Skygarden zowel in de 60cm als de 90cm verkrijgbaar voor resp. €2.063,00 en €2.826,00. Een ontwerp van “onze” Marcel Wanders. 10jaar oud en hard op weg een designklassieker te worden. Helemaal omdat er ook (helaas) al imitaties te koop zijn. Blijf dat vreemd vinden dat je klakkeloos een origineel ontwerp na gaat maken om dit dan te verkopen voor een fractie van de prijs (Google maar eens op Skygarden, dan kom je tegen dat je deze lamp kunt kopen voor nog geen €400,00….). Een ontwerper heeft er misschien vele jaren onderzoek en testen in zitten om de juiste materialen, het juiste ontwerp, het juiste licht te ontwerpen. Dat maak je dan niet zomaar even na. Het zou verboden moeten worden.

lichtisleven 14-2017 flos edition 11

Een heel ander item, wat ik graag toepas in mijn lichtplannen, zijn flexibel toepasbare lampen. Flos Architectural heeft de ultieme flexibele spot ontwikkeld, die niet voor niets Find Me heet. Van inbouwspot (komt altijd minimaal 14mm uit het plafond) tot richtbare opbouwspot (maximaal ca250mm uit het plafond). Het is dezelfde lamp . Briljant. Vanaf €496,00. De dubbele variant zit wel in een rechthoekig frame. Minder subtiel. Ik zit dan ook te wachten op een vierkante enkelvoudige versie. Ik vind vierkante inbouwspots in woonhuizen vaak een mooiere en rustigere vormgeving dan ronde inbouwspots, alleen is de Find Me dan sneller gevonden….

 

Over flexibel gesproken. Terug naar de 265. Waar de naam vandaag komt weet ik niet, maar de 265 is ook al zo flexibel. Deze wandlamp is ontworpen door Paolo Rizzatto in 1973. Balancerend op een dun palletje vanuit de draaibare driehoekige wandsteun, is de lamp uiterst wendbaar en alle kanten op te bewegen. Een soort bureau- of leeslamp voor aan de muur. Zie ook de eerste foto bovenaan deze lichtblog. Lengte van de stang is 205cm en diepte is maximaal 85cm. Gelukkig met een gewone E27 fitting zodat iedereen er zelf kan bepalen welke (gloei)lamp je er in doet. Standaard in wit en zwart verkrijgbaar. Vroeger ook nog in grijs.

lichtisleven 14-2017 flos edition 10

En nu speciaal voor de Benelux te bestellen in Azzurro voor €852,00 inclusief 21% btw (en tegenwoordig altijd exclusief lichtbron). Hoor graag als je er 1 wilt bestellen 🙂  Maar dat kan maar tot 30 april a.s. !!!

 

Zonnige groet,

Bart Froeling

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s