Anglepoise: Oude sterren blijven stralen

Vanuit een andere hoek (…) kijkend naar bureaulampen, ontkom je niet aan de klassieker uit 1935: De 1227 serie van Anglepoise.

George Carwardine (een automotive engineer… wat grappig met zo’n achternaam) vond eind jaren 20 een nieuw soort springveer uit. Hij ontdekte dat deze veer in staat was een kantelbare arm vederlicht te maken en tegelijk na beweging of verandering, de arm in balans te laten komen. In samenwerking met Herbert Terry, een fameuze springverenmaker, ontwikkelde ze de eerste lamp in dit type. De 1208 serie. Deze lamp had 4 veren.

lichtisleven 42-2017 anglepoise13

George vond dit niet geschikt voor de consument en hij kwam uiteindelijk met een systeem van 3 veren (hoe verzin je het 🙂). De 1227 serie was geboren in 1935 en deze serie is nog steeds de basis van de alle Anglepoise ontwerpen!

lichtisleven 42-2017 anglepoise14

Het geheim zit hem dus in de 3 veren die de armen in balans houden bij het bewegen van de lamp. Dit is tevens een designkracht omdat de lamp daardoor een technische uitstraling heeft die niet gaat vervelen.

lichtisleven 42-2017 anglepoise3

Angle=hoek en To Poise=balanceren. Ook de naam is duidelijk. What you hear is what you get. Deze bureaulamp kan in tegenstelling tot zijn beroemde concurrent Tolomeo, met de armen naar achteren bewegen. Wel zo handig.

In 2003 heeft een Sir Kenneth Grange, een Engelse top industrieel ontwerper, nieuwe series toegevoegd met een andere kap.

lichtisleven 42-2017 anglepoise8

Bijzondere wapenfeiten: in 1977 heeft filmmaker Peter Ryde een korte film gemaakt onder de titel Wranglepoise, een eerbetoon aan de menselijke karakteristieken van de Anglepoise lampen. En in 2009 is de kracht van de ontwerpen erkend doordat ze op de Engelse Royal Mail postzegels terecht gekomen zijn, naast andere iconen als de rode telefooncel, de rode dubbeldekkers, de Mini en de kaart van de Londense Underground.

De verschillende kappen van de series zijn allemaal gericht op lange levensduur en tegelijk een zo krachtig mogelijke lichtbundel.

Tegenwoordig in vele gedaantes te koop. Van mini lamp tot aan de giant vloerlamp. Van wandlamp, bureaulamp tot hanglamp. En ook bijzonder, in vele kleuren.

Zelfs in design-outfits van Paul Smiths in zijn inmiddels derde 75 serie. Waar ook een Hollands tintje aan zit. Er is een “De Stijl” versie ontworpen als eerbetoon aan 100 jaar “De Stijl. Maar deze wordt ook wel de Mondriaan lamp genoemd.

Mooie is dat ik net deze week 7 van deze bureau- en vloerlampen uitgepakt heb en neergezet bij LA Lichtarchitektuur in Breda. Ondanks het vele verpakkingsmateriaal (dat is nog wel voor verbetering vatbaar), word ik blij van de lamp.

Geleverd met E27 of E14 led lamp. En ook nog eens normale prijzen (178 tot ca 378 euro incl. btw) voor de normale bureaulampen. Alleen de Giant serie heeft iets andere prijzen (vanaf ca 3.000,00 euro…).

lichtisleven 42-2017 anglepoise12

Nu nog een normale gloeilamp erin en het is helemaal feest.

 

zonnige groet,

Bart Froeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s